Jag läste ett inlägg om saker vi älskar med våra barn och kände igen mig på alla punkter; utom på en liten detalj – jag gråter inte av lycka. Jag får inte den där klumpen i halsen, tårarna i ögonen eller liknande vare sig jag blir glad eller stolt över något Merlin gör eller när han gör sig illa. Jag har, sedan vuxen ålder vad jag kan minnas, inte varit den som gråter väldigt lätt.
Nu kan det låta som en bagatell, det är väl skönt att man inte bölar ögonen ur sig så fort ännu en förlovningsvideo dyker upp på YouTube eller någon har en rolig nyhet att berätta och det är det. Problemet är att, som tjej, har jag många gånger blivit utfryst då jag uppfattas som känslokall.
Under min uppväxt har jag aldrig ponerat särskilt mycket över mig själv, jag är ju den jag är. När jag däremot blev äldre och kom ut i arbetslivet så märktes det väldigt snart att jag inte riktigt passade in; iallafall inte på en arbetsplats där majoriteten är kvinnor. Det må låta som en grov linje att dra men det är faktiskt så det har varit. Till slut började jag tvivla på mig själv som människa och i och med det började en ofattbart lång resa inom Sveriges sjukvård för att försöka komma till rätta med vad det egentligen var som var “fel” med mig. Jag har varit på ett oändligt antal olika vårdcentraler, fått fel preparat utskrivet som förstärkte ett av mina största problem (låg impulskontroll) och jag är en av dem där det kunde ha tagit slut för mig för några år sedan – men genom ren tur så är jag fortfarande här.
Efter många års väntan och mer än en utredning så har jag flera gånger fått fastställt en diagnos som heter Emotionell Instabil Personlighetsstörning (aka Borderline) vilket låter som om jag skulle vara helt bäng i huvudet, men riktigt så enkelt är det inte. Den snyggaste beskrivningen jag fick var även “med en släng av Asperger och maniska inslag”. Uhm, okej. Ja vi säger så då.
Jag har iallafall en större förståelse för vissa saker; som t.ex. att jag alltid har haft svårt att läsa människor och har än idag. Det kommer inte naturligt och det gör att jag numera väntar på en reaktion från någon annan innan jag reagerar, om jag inte är säker på situationen; t.ex. om en person skämtar eller inte. Tro mig när jag säger att jag har lyckats sätta mig i väldigt obekväma situationer tidigare då jag reagerat fel/läst av en persons sinnesstämning fel.
Impulskontroll då? Ja det är min största börda och är även varför jag dagligen äter Citalopram. Det står som antidepressivt men för mig är det alltså till för att sakta ner impulserna och ta bort mina toppar och dalar i mitt temperament; en annan sak som gett mig mycket bekymmer hela livet (fråga bara min mamma, hahaha).
Det maniska var nytt för mig, eller egentligen inget jag fokuserat så mycket på då det i mitt fall främst yttrar sig i vissa fall, som att vissa saker har “sin plats” och det stör mig något ofattbart bara det är lite rörigt och när saker inte läggs tillbaks där de ska vara (läs: där jag tycker de ska vara).
Det här med tårarna då? Jag kan gråta – jag lovar – det bara kommer inte så lätt för mig men det betyder inte att jag är känslokall. Jag har lika många känslor, till och med starkare ibland än många andra, men jag har inte alltid samma sätt att visa det på. Jag har dock blivit mycket varmare och mer spontan med åren och folk jag möter idag har ingen aning om vad jag gått igenom eller att jag jobbar med det varje dag – vilket för mig är ett tecken på att det jag gör fungerar.
Utöver medicinering så finns det terapi men egentligen går det mesta ut på att få rätt verktyg till att kunna hantera det själv. Även om det är något jag alltid kommer att få jobba med livet ut så är jag idag på en så mycket bättre plats än jag någonsin varit förut. Eller som Vedad brukar säga “Du är ju mer välanpassad än de flesta “normala” människor”, vilket egentligen beror på att jag just arbetar med mig själv varje dag och därför tänker efter en extra gång numera.
För det mesta. ;)

mood-swings